Dieta a odporność organizmu

Właśnie pod koniec wakacji, kiedy dużymi krokami zbliża się chłodna jesień i mroźna zima warto postawić na odpowiednią dietę. Taką, która pozwoli nam uzyskać najlepszą odporność organizmu, dzięki czemu będziemy cieszyć się zdrowiem i ominą nas nieprzyjemne i osłabiające infekcje.

Aby wzmacniać organizm należy przede wszystkim postawić na pełnowartościowe śniadanie. To jest przecież podstawowym posiłkiem dnia i daje nam energię aż do wieczora. Dobrze jest więc zjeść ciepłe śniadanie, bogate w białko – wybierzmy jajecznicę, grzanki, omlet czy owsiankę.

Jak radzi dietetyk w Warszawie, w codziennej diecie wzmacniającej nie powinno zabraknąć produktów bogatych w żelazo, cynk, potas, selen nienasycone kwasy tłuszczowe. Tym samym zajadajmy się pestkami dyni, razowym pieczywem na naturalnym zakwasie, brązowym ryżem, rybami morskimi i owocami morza. Idealnie sprawdzi się również olej rzepakowy bądź sezamowy.

Pracownicy udzielający porad w Akademii Zdrowego Żywienia radzą także, by nie rezygnować z owoców i warzyw, które są bogate w witaminę C – najwięcej mikroelementów wpływających na naszą odporność organizmu znaleźć można w ogórkach kiszonych i kapuście, czerwonej papryce, porzeczkach, natce pietruszki czy owocach cytrusowych. Warto również spożywać jabłka, śliwki oraz winogrona.

Pamiętaj, że nawet jeśli dopadnie Cię jesienne przeziębienie należy wspomagać się naturalnymi antybiotykami, to czosnek, buraki i cebula.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.