Cydr kontra piwo

Chociaż niemal na całym świecie cydr zdobył wielkie uznanie – jest niezwykle popularny w Anglii, Irlandii, Niemczech czy Francji to w Polsce dopiero zaczął być zauważalny. Co więcej, dopiero od zeszłego sezonu producenci mocniejszych trunków rozpoczęli go wytwarzać, dzięki czemu ten regionalny, wyrabiany z polskich jabłek dostępny jest na sklepowych półkach.

Skąd tak wielki fenomen cydru? To niskoalkoholowy napój, który świetnie orzeźwia. Swoim smakiem zachwyca zarówno miłośników wina jak i piwa – jest właśnie niemal połączeniem tych dwóch gatunków alkoholi. W smaku nie co cierpki, ale z przebijającą nutką słodyczy znajduje swoje miejsce podczas uroczystych obiadów i wieczornych biesiad rodzinnych jak i szalonych imprez wśród znajomych.

Coraz częściej pija się cydr w Krakowie, Wrocławiu czy Warszawie – jego walory docenia młodzież jak i starsi smakosze trunków. Stał się doskonałą alternatywą dla pań, którym znudziły się drinki na bazie mocnego alkoholu i dla tych, którzy nie gustują w typowym piwie.

Ci, którzy raczą się cydrem, wybierają przede wszystkim ten, który wytwarzany jest w sposób naturalny, poprzez fermentację jabłek, bez dodatku sztucznych konserwantów. Najczęściej trunek ten nie jest wtedy butelkowany a nalewany z beczki. Podawany w wysokich szklankach, lekko schłodzony serwowany jest w dobrych restauracjach i pubach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.